REPRESENTATION OF GENERIC NAME TO DENOTE FOOD IN THE DIALECTS OF POKUTTIA
DOI:
https://doi.org/10.24919/2522-4565.2022.50.11Keywords:
dialect, generic name of food, lexical unit, nomination, thematic group, lexicalsemantic group, differential feature.Abstract
The article deals with the folk vocabulary collected by the author to denote the thematic group ‘generic names for food’, which belongs to the widely used layers of household vocabulary Pokuttya. The study represents dialects of the villages of Stetseva and Stetsivka, which belong to the Sniatyn united territorial community of Kolomyia district of Ivano-Frankivsk region, Ukraine. Both villages are subordinated to the Stetseva village council. The source of intelligence was the colloquial speech of the natives of these dialects. The object of the study was folk dialect names for food. Within this thematic group, the semems of ‘food’ and ‘cooked food’ are identified, which certify generic names to denote “what they eat” and the interpretation of names is established in terms of semantics. The purpose of the article is to present, systematize and analyze a new repertoire of vocabulary of the Pokuttia region, related to cooking and given fragments of live communication of the inhabitants of the dialects. The research methodology involves the use of the following general scientific methods: systematic, systematization, descriptive and linguistic analysis. The scientific novelty of the work is reduced to the lexicographic study of the general lexicon of dialects and the scientific understanding of the studied segment of dialectal vocabulary in a particular region (dialect) of Ukraine. Here are partially presented the results of the study with the analysis of factual material, which is typical for the inhabitants of other Pokuttia dialects. Conclusions. The collected materials are the part of the cultural vocabulary, which implements information about the household culture of the penitents. The results of research can be used in lexicographic practice, in particular in compiling various types of dictionaries, including the Dictionary of Pokuttia dialects, as well as in educational work, in teaching courses and special courses of lexicology, Ukrainian dialectology and ethnolinguistics.
References
Борис Л. М. Динаміка тематичної групи лексики їжі та напоїв у буковинських говірках : дис. ... канд. філол. наук : 10.02.02. Чернівці, 2015, 330 с.
Воропай О. Звичаї нашого народу: етнографічний нарис. Київ : Оберіг, 1993. 592 с.
Гонтар Т. О. Народне харчування українців Карпат. Київ : Наук. думка, 1979. 138 с.
Ґоца Е. Д. Назви їжі й кухонного начиння в українських карпатських говорах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : 10.02.01. Ужгород, 2001. 20 с.
Гуйванюк Н. В. Слово – Речення – Текст : вибрані праці. Чернівці : Чернів. нац. ун-т, 2009. 664 с.
Гуцульські говірки. Короткий словник / відп. ред. Я. Закревська. Львів, 1997. 232 с.
ЕСУМ ‒ Етимологічний словник української мови. У 7 т. / ред. О.С. Мельничук та ін. Київ : Наук. думка, 1982. 1982–2013. Желехівський Є., Недільський С. Малоруско-нїмецкий словар. У 2-х т. Львів, 1885–1886.
Загнітко Н. Г. Назви їжі, напоїв у східностепових говірках Донеччини : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : 10.02.01. Донецьк, 2011. 20 с.
Корзонюк М. М. Матеріали до словника західноволинських говірок. Українська діалектна лексика : зб. наук. пр. / ред. І.Г. Матвіяс та ін. Київ : Наук. думка, 1987. С. 62–268.
Маркевич Н. Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян. Киев : в Тип. И. и А. Давиденко, 1860. 171 с.
Матвіяс І. Г. Українська мова і її говори / відп. ред. П.Ю. Гриценко. АН УРСР, Ін-т мовознавства ім. О.О. Потебні. Київ : Наукова думка, 1990. 168 с.
Негрич М. Скарби гуцульського говору: Березови. Львів : Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2008. 224 с. Онишкевич М. Й. Словник бойківських говірок. У 2-х ч. Київ : Наукова думка, 1984.
Паламарчук Л. С. Словник специфічної лексики говірки с. Мусіївки Вчорайшенського р-ну Житомирської обл. Лексикографічний бюлетень. Київ : АН УРСР, 1958. Вип. 6. С. 22–35.
Cавчук М. З кулінарного минулого Коломийщини: краєзнавчий нарис. Брошнів : Таля, 2010. 56 с.
Словник буковинських говірок / заг. ред. Н.В. Гуйванюк. Чернівці : Рута, 2005. 688 с.
ССМ ‒ Словник староукраїнської мови ХІV–ХV ст. У 2 т. / ред. Л.Л. Гумецька, І.М. Керницький. Київ : Наук. думка, 1977.
Тимченко Є. Матеріали до словника писемної та книжної української мови ХV‒ХVІІІ ст. У 2-х кн. / відп. ред. В.В. Німчук; передм. В.В. Німчук. Київ, 2002.
Турчин Є. Д. Назви їжі на Східному Поліссі. Львів : Українська академія друкарства, 2012. 347 с.
Шило Г. Наддністрянський регіональний словник. Львів : Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2008. 288 с. Ярошинська Є. Вибрані твори / упоряд. А.П. Коржупової. Київ : Худ. літ., 1958. 426 с.