ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНІ КОНЦЕПЦІЇ ЮРІЯ СТЕФАНИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2022.49.12

Ключові слова:

літературознавство, стефаникознавство, епістолярій, діаспора, Василь Стефаник.

Анотація

У запропонованій статті здійснено комплексний аналіз літературознавчих і літературно-критичних досліджень наймолодшого сина Василя Стефаника – Юрія Стефаника (псевд. Юрій Клиновий, Юрій Гаморак), що увійшли до книги «Моїм синам, моїм приятелям», стали матеріалом окремих публікацій, статей, частково висвітлені в його епістолярній спадщині; на основі літературознавчих праць дослідника, а також вже наявних небагатьох літературно-критичних розвідок про нього представлено основні світоглядно-ідеологічні, наукові та методологічні вектори літературознавчих концепцій Юрія Стефаника, визначення яких і становлять основну мету нашої статті. Відповідно до сформованих завдань нами проаналізовані наукові дослідження автора («Дещо про листування Василя Стефаника», «Перше кохання Василя Стефаника», «Василь Стефаник (спроба біографії)», «У століття народин Василя Стефаника», «Франко і Стефаник», «Трагедія і тріумф роду Стефаників», «Стефаник – яким він був насправді», «Герої Василя Стефаника в дійсності», «Нетоптаним шляхом») як фундаментальні та взірцеві стефаникознавчі розвідки; а також дослідження, що оприявнюють тогочасний український літературний процес і літературу еміграції («Талант без середовища» про Леся Мартовича; «Поет скривавленого села» (Григорій Косинка), «А література таки важливіша» й «Дещо про призабутого майстра української новелі» (Василь Софронів-Левицький); спогади «На смерть Тодося Осьмачки», есей «Юрій Морачевський, його батьки, його приятель». Окремі одноосібні статті стосуються досліджень життя та творчості Софії Яблонської, Миколи Понеділка, Олени Теліги, Уласа Самчука, Павла Маляра, Емми Андієвської); опрацьовано листування Юрія Стефаника, у якому висвітлено його літературознавчу, громадську й культурно-освітню діяльність. Як результат – доведено значення досліджень Юрія Стефаника як на українських теренах, так в діаспорному літературознавстві.

Посилання

Баран Є. Листи Юрія Стефаника: «Кожний мусить вийти на свою Голготу сам». Прикарпатський вісник НТШ. Слово. 2016. № 2. С. 182–187.

Василь Стефаник в європейській пресі 1899–1936 рр. : антологія / упоряд. В. Ґабор, М. Комариця, Л. Сніцарчук. НАН України, ЛННБ імені В. Стефаника, НДІ пресознавства. Львів, 2021. 524 с.

Виноградник Т. Нащадки Василя Стефаника. Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2001. 152 с.

Стефаник В. Зібрання творів у 3-х томах у 4-х книгах / редкол. С. Хороб, Є. Баран, Р. Піхманець та ін. Івано-Франківськ: Місто НВ, 2020.

Стефаник Ю. Статті, рецензії, нариси / упоряд. : Є.М. Баран, М. С. Грицюк, передм. Є.М. Баран, М. С. Грицюк. Івано-Франківськ: Місто НВ, 2021. 780 с.

Чуб Д. Люди великого серця. Мельбурн : Ластівка, 1981.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-07