СУЧАСНА МІЛІТАРНА ПРОЗА ЯК ЛІТЕРАТУРНИЙ ФЕНОМЕН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2021.48.22

Ключові слова:

мілітарна проза, воєнна проза, війна, мілітарний дискурс, події на Сході, літературний феномен

Анотація

У статті окреслено основні особливості сучасної мілітарної прози як літературного феномену, що відрізняють її від воєнної прози минулого століття, передусім явища «лейтенантської прози». До них належить панівна ревізійна стратегія, відсутність цензурного та ідеологічного тиску з боку влади, стилістично-лексична, а також жанрова розмаїтість та унікальність. Обґрунтовано доцільність виокремлення у вітчизняній літературі особливого мілітарного типу дискурсу, що є значно ширшим поняттям, аніж мілітарна проза, оскільки включає в себе не лише тексти про активну фазу війни, а й художні твори, що їй передували, прогнозували майбутній соціально-політичний, ментальний, ціннісний конфлікти, попереджали про його загрозу, а також прозові твори, для яких збройне протистояння є лише тлом для розкриття інших нагальних суспільних тем і проблем. Доведено, що підставами для виділення мілітарного типу дискурсу, який є значно ширшим утворенням за традиційну «воєнну літературу», слід уважати особливий спосіб формування наративу (продовження традицій воєнної прози минулого століття в змалюванні побутових реалій воєнного часу й водночас принципово новий для воєнної літератури показ непривабливих, замовчуваних чи навіть табуйованих аспектів життя військових задля формування в читача власного, не нав’язаного ззовні ставлення до війни), миттєве реагування на сучасні суспільно-політичні події, багатство та розмаїтість жанрових утворень (активна жанрова дифузія на межі репортажистики, есеїстики, документалістики та власне художніх жанрових форм), особливості взаємодії тріади «автор-критик-читач» (врахування потреб і запитів різних груп, поколіннєвих генерацій реципієнтів), загальну оцінку та визнання суспільством, учасниками літературного процесу сучасної мілітарної прози (як на всеукраїнському, так і на міжнародному рівнях).

Посилання

Бондар-Терещенко І. За спиною – 5 книг про АТО і довкола. URL : https://espreso.tv/ article/2019/04/18/za_spynoyu_5_knyg_pro_ato_i_dovkola.

Герасименко Н. Новий герой сучасної воєнної прози (на матеріалі книжок про Майдан та війну на Донбасі). Слово i Час. 2020. № 2 (710). С. 55–67.

Герасименко Н. Особливий погляд (огляд романів українських письменниць про події Революції Гідності та війну на Сході України). Слово і час. 2018. № 7. С. 24–35.

Захарчук І. Війна і слово : мілітарна парадигма літератури соціалістичного реалізму: монографія. Луцьк : ПВД «Твердиня», 2008. 406 с.

Круглий стіл «Сучасна мілітарна проза як культурне явище в українському суспільстві». URL : https://soloma.libraries.kiev.ua/2020/10/26/kruglijj-stil-suchasna-militarna-proza-jak-kulturne-javishhe-vukrainskomu-suspilstvi-chastina-2/.

Крупка М. У кожного покоління своя війна : образ жінки-солдата в сучасній літературі. Вісник Львівського університету. 2018. Вип. 67. С. 251–260.

«Окопна правда» : що писали українські радянські письменники про Другу світову. URL : https://hromadske.radio/podcasts/hromadska-hvylya/okopna-pravda-shcho-pysaly-ukrains-ki-radians-ki-pysmennyky-pro-druhu-svitovu

Рябченко М. Жанрова різноманітність воєнної прози в сучасній українській літературі. Najnowsza słowiańska literatura i kultura popularna. Figury swojskości i obcości współczesnego świata w literaturze i kulturze popularnej krajów słowiańskich. 2019. С. 277–289.

Рябченко М. Комбатантська проза в сучасній українській літературі : жанрові та художні особливості. Слово і час. 2019. № 6. С. 62-–73.

Сергій Жадан відкрив у Празі українську програму на найбільшому книжковому ярмарку Східної Європи. URL : https://www.radiosvoboda.org/a/29933504.html

Тамара Горіха Зерня : «Я дуже хочу, щоб наші письменники знову й знову поверталися до теми війни». URL : https://lb.ua/culture/2020/08/16/464002_tamara_goriha_zernya_ya_duzhe_hochu_shchob.html

Тамара Гундорова. «Україна – не terra incognita на мапі світової літератури». URL : https://theukrainians.org/tamara-hundorova/

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-11