ЕМОТИВНІ ПРИКМЕТНИКИ НЕГАТИВНОЇ СЕМАНТИКИ В АНГЛІЙСЬКОМОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ

Автор(и)

  • Наталія МЕЛЬНИЧУК Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2021.45.24

Ключові слова:

семантика, емосема, ад’єктивний емосемізм, емоція, конотація, мовна картина світу

Анотація

Дослідження присвячено вивченню особливостей лінгвальних презентацій емоційних станів за допомогою прикметників в англійськомовній картині світу. У роботі запропоновано дослідження семантичних особливос- тей англійських ад’єктивних емосемізмів негативної семантики, охаракте- ризовано основні групи та здійснено зіставний аналіз відповідно до їх семан- тичного наповнення. Мета цієї роботи полягає в установленні семантичних особливостей емотивних ад’єктивних одиниць негативної семантики в англій- ськомовній картині світу. Ад’єктивні емотивні одиниці, що є матеріалом цієї розвідки, були виокремлені відповідно до мети дослідження – вивчення їхніх семантичних особливостей – із загального вокабуляра прикметників сучасних англомовних лінгвістичних словників за допомогою дефініційного та компо- нентного аналізу. Природа прикметника передбачає можливість його дослі- дження з погляду суб’єкта, який під час вибору ад’єктива вибирає одну ознаку з багатьох, особливо це стосується емотивних прикметників, що мають само- стійне емотивне значення, виражаючи при цьому емоції, почуття та оцінку мовцем навколишньої дійсності. Оскільки словник відображає складну лек- сичну систему мови як сукупність взаємопов’язаних одиниць, що об’єднуються за принципом ієрархічності, його дефініції відповідають багатьом вимогам, найважливішими серед яких можна назвати вичерпність визначення та вра- хування семантичних, граматичних і лексичних властивостей слова, тобто його мовної та системної специфіки. Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що в роботі вперше здійснено комплексний аналіз семантич- них особливостей англійських ад’єктивних одиниць негативної семантики з їх розподілом на групи на основі наявності в їхній семантиці спільних емосем. Диференціація емотивних прикметників на угрупування слів із негативним значенням відображає особливості їх функціонування в англійськомовній кар- тині світу: ад’єктивні емосемізми негативної семантики становлять значну частину загальної лексики англійської мови та є її важливим компонентом.

Посилання

Апресян В.Ю. Метафора в семантическом представлении эмоций. Избранные труды. Интегральное описание языка и системная лексикография. Москва, 1995. С. 453–465.

Бабенко Л.Г. Лингвистический анализ художественного произведения. Екатеринбург, 2000. 340 с.

Изард К.Э. Психология эмоций. Санкт-Петербург : Питер, 2007. 464 с.

Красных В.В. Этнопсихолингвистика и лингвокультурология : курс лекций. Москва : Гнозис, 2012. 284 с.

Макаров М.Л. Интерпретативный анализ дискурса в малой группе. Тверь, 1998. 200 с.

Чернец О.Я. Проблемы эмотивности и коннотации. Некоторые вопросы общего и частного языкознания : межвуз. сб. науч. трудов. Пятигорск, 2011. С. 233–241.

Шаховский В.И. Категоризация эмоций в лексико-семантической системе языка. Москва : ЛКИ, 2012. 208 с.

Lakoff G. The cognitive model of anger inherent in American English. Cultural models in language and thought. Cambridge : Cambridge University Press, 1987. P. 195–221.

Trask R.L. Key Concepts in Language and Linguistics. Routledge, 1999. 256 p.

Wierzbicka A. Semantics, Culture, and Cognition : Universal Human Concepts in Culture-Specific Configurations. Oxford University Press, 1992. 478 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-23