КОНСТРУЮВАННЯ МАСКУЛІННОГО ІДЕАЛУ У ТВОРЧОСТІ ОЛЕКСИ СТЕФАНОВИЧА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2022.49.32

Ключові слова:

ґендер, ґендерний стереотип, маскулінність, фемінність, архетип.

Анотація

У статті проаналізовано конструювання маскулінного ідеалу у творчості О. Стефановича. Виявлено й описано різні вияви маскулінності у творах поета та досліджено їхній зв’язок зі світоглядом та ідейними настановами О. Стефановича. У результаті дослідження встановлено, що маскулінним ідеалом для поета є гегемонна лицарська маскулінність як найбільш придатна для творення героїчного національного міфу. Саме вона найповніше відповідає уявленням про національний характер українців, властивий національному міфу «Празької школи». Показано, що у поетичній спадщині О. Стефановича лицарська маскулінність виявляється у трьох головних архетипних ролях: Воїна, Батька (Патріарха) та Коханця. При цьому поет вибудовує власний пантеон національних героїв, який охоплює постаті різних періодів української історії. Меншою мірою представлена в його творчості ситуація кризи маскулінності. Це варто пояснювати спрямованістю поета не так на змалювання дійсності та емігрантських реалій, як на конструювання взірцевих моделей, що могли б стати прикладами для наслідування. Тому криза маскулінності однозначно сприймається негативно й потребує подолання. Маскулінність чужинців також представлена незначною мірою, вона завжди виступає ворожою силою й отримує негативну оцінку поета. Духовна маскулінність, маскулінність ремісника та інші альтернативні типи маскулінності не відповідають уявленням поета про маскулінний ідеал і практично не представлені в його творах. У дослідженні показано також, що поет не сприймав вияви жіночої маскулінності, утверджуючи пасивну роль жінки супроти активного чоловічого первня. Проведене дослідження є складовою частиною комплексної проблеми маскулінності та фемінності у творчості «Празької школи». Його результати допомагають сформувати більш повну й цілісну картину цього мистецького феномену та героїчного українського національного міфу, що посідав центральне місце у творчості її представників.

Посилання

Башкирова О. Художні моделі маскулінності в сучасному українському романі. Наукові праці [Чорноморського державного університету імені Петра Могили комплексу «Києво-Могилянська академія»]. Серія : Філологія. Літературознавство. 2017. Т. 295, Вип. 283. С. 9–13.

Башляр Г. Грезы о воздухе. Опыт о воображении движения / Пер. с франц. Б. М. Скуратова. Москва : Издательство гуманитарной литературы, 1999 (Французская философия ХХ века). 344 с.

Бурейчак Т. Гегемонія чоловіків у пострадянській Україні : дискурси та практики. Перехресні стежки маскулінного українського дискурсу. Культура й література ХІХ–ХХІ століть / за ред. Агнєшки Матусяк. Київ : LAURUS, 2014. С. 43–68.

Галберстам Дж. Маскулінність без чоловіків (передмова до книжки «Жіноча маскулінність»). Критика феміністична: східноєвропейський журнал феміністичних і квір-студій. 2019. № 2. С. 42–78.

Купцова Т., Колієва І. Ґендерна репрезентація архетипного образу відьми крізь призму української літератури. Проблеми гуманітарних наук : збірник наукових праць Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Серія «Філологія». 2019. Вип. 44. С. 28–38. doi: 10.24919/2522-4557.2019.44.187330.

Нейджел Дж. Маскулінність та націоналізм. Гендер та сексуальність у творенні націй. Незалежний культурологічний часопис «Ї». 2003. № 27. С. 70–87.

Ольжич О. Націоналістична культура. Український націоналізм : Антологія. Т. 1. / упоряд. В. Рог. Київ : ФОП О. М. Стебеляк, 2010. С. 144–146.

Пронкевич О. Замість закінчення. Дискурс конкісти і криза маскулінності в українській літературі. Перехресні стежки маскулінного українського дискурсу. Культура й література ХІХ–ХХІ століть / за ред. Агнєшки Матусяк. Київ : LAURUS, 2014. С. 331–364.

Семерин Х. Фемінні біблійно-єврейські архетипи в модерній драмі (на матеріалі драматичних поем Лесі Українки «Одержима» і «Йоганна, жінка Хусова»). Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Філологія. Соціальні комунікації. 2018. Т. 29(68), № 1. С. 125–130.

Стефанович О. Зібрані твори / За ред. Б. Бойчука / [Переднє слово І. Фізера]. Торонто : Євшан Зілля, 1975. 305 с.

Шаф О. В. Гендерне літературознавство в Україні : теоретико-методологічні зауваги. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Філологія. 2018. № 37. С. 83–86.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-08