МОВНА ОСОБИСТІСТЬ ЕЛІЗАБЕТ МАРЧ В РОМАНІ ЛУЇЗИ М. ОЛКОТТ «МАЛЕНЬКІ ЖІНКИ»: ВЕРБАЛЬНО-СЕМАНТИЧНИЙ РІВЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2022.49.11

Ключові слова:

мовна особистість, мовленнєва поведінка, аксіологічно-маркована лексика, емфатичні структури.

Анотація

Метою статті є аналіз лексико-семантичних та структурно-синтаксичних особливостей мовної поведінки Елізабет (Бет) Марч, що уособлює мовну особистість вихованої сором’язливої американки-підлітка XIX ст. Для досягнення зазначеної мети розв’язано такі завдання: виділено лексичні одиниці, типові для мовної особистості Бет, визначено їхню семантику й конотативні значення, виявлено синтаксичні особливості її мовної поведінки. Вербальна репрезентація Елізабет Марч в діалогах роману послугувала об’єктом дослідження, а його предметом – лексико-семантичні та синтаксичні особливості мовної особистості героїні роману. Дослідження проведене на матеріалі роману «Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт, а саме на корпусі реплік Бет у діалогах, дібраному методом суцільної вибірки. Розвідку проведено з позиції антропоцентричності, що характерно для сучасних лінгвістичних досліджень мови й зумовлює її актуальність та наукову новизну. Під час аналізу виявлено, що персонаж Бет є мовчазною та боязкою дівчиною; тож вона вступає у спілкування тільки тоді, коли йдеться про цікаві для неї теми: родину, музику та служіння людям. Лексично-семантичному рівневі мовної особистості Бет Марч властиві експресивність та емоційність: вона вживає аксіологічно (позитивно й негативно) марковані прикметники, прислівники, що наголошують і збільшують значення ознак, виражених прикметниками, а також модальні дієслова. Серед типових синтаксичних структур, використаних Бет, виділяємо речення з дієсловами в умовному способі, емфатичні структури з “such” та “how”, а також емфатичне використання допоміжного дієслова “do”. Результати цього дослідження доповнюють та розширюють наукові розвідки вербально-семантичного рівня мовної особистості як об’єкта лінгвістичного аналізу.

Посилання

Гончарова О. О., Ковальчук І. В. Лексико-синтаксичні характеристики мовної особистості Джозефіни Марч в романі Луїзи М. Олкотт «Маленькі жінки». Science and Education a New Dimension. Humanities and Social Sciences. 2021. IX (48), I. : 261, Dec. С. 28–31. DOI: https://doi.org/10.31174/ SEND-HS2021-261IX48-04

Карасик В. И. Языковой круг: личность, концепты, дискурс. Волгоград : Перемена, 2002. 331 с.

Караулов Ю. Н. Русский язык и языковая личность. Москва : УРСС, 2004. 262 с.

Писаренко К. Типологія мовних портретів персонажів у художніх текстах триптиху «Хресна проща» Р. Іваничука : змістовий аспект. Лінгвістичні дослідження. 2016. Вип. 42. С. 150–155.

Alcott Louisa May. Little women. URL: https://www.gutenberg.org/cache/epub/514/pg514-images.html (дата звернення: 04.02.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-07