ПОЕТИКА «БАЛАДИ ПРО КВАШЕНІ ПОМІДОРИ» С. ОСОКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4565.2021.48.11

Ключові слова:

Сергій Осока, балада, новела, імпресіонізм, екзистенційні проблеми, художня деталь, поетика

Анотація

Сергій Осока – один із талановитих сучасних письменників, автор збірок поезії, прози, перекладач, редактор, критик. Цього року його збірка «Три лини для Марії» увійшла до «довгого» списку номінантів на Шевченківську премію. У статті йдеться про одну з кращих новел С. Осоки «Баладу про квашені помідори» збірки «Нічні купання в серпні», за яку автор удостоєний премії імені Ф. Рогового (2018) Полтавської обласної ради. Збірку складають понад тридцять новел, обʼєднаних екзистенційними проблемами життя і смерті, пошуку сенсу буття, ставлення до минулого, його звʼязку з сучасністю. «Балада про квашені помідори» є своєрідним камертоном збірки. Установлено, що в новелі наявні два наратори: події подаються з погляду дитини, а потім дорослого. Таким чином, відбувається переплетення й нашарування різних часових і просторових просторів, що поглиблює смислову структуру твору. Спогади про побутові речі в дитинстві у такий спосіб перетворюються на свого роду міфологічний ритуал, у якому людина нерозривно пов’язана з землею, з річним циклом, а також зі своїм родом. Доведено, що особливе місце в новелі «Балада про квашені помідори» відіграють жіночі образи – баби й прабаби. Остання репрезентована як хранителька роду, як архетипний образ Великої Матері – рідної землі. Смерть баби і прабаби символізує розрив одвічних зв’язків, тому викликають тугу в головного героя. Але образ помідорів, які щороку (мотив циклічності) вирощували жінки, перетворений на символ пам’яті про дитинство (мотив раю). У статті розглянуто особливості поетики новели та функційне навантаження елементів: переосмислено жанр балади, проаналізовано художній час і простір, міфологічні елементи в тексті, зміст заголовка, прийоми характеристики персонажів.

Посилання

Денисенко Л. Осочині образки. Нічні купання в серпні. Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. С. 5–7.

Коцарев О. «Переповідати родинні історії – моя внутрішня потреба». День. 2017. № 38–39. URL: https://day.kyiv.ua/uk/article/ukrayinci-chytayte/perepovidaty-rodynni-istoriyi-moya-vnutrishnyapotreba (дата звернення: 10.11.2021).

Літературознавча енциклопедія : у 2 томах / авт.-уклад. Ю. І. Ковалів. Київ : ВЦ «Академія», 2007. Т. 1, 608 с.

Осока С. Нічні купання в серпні : коротка проза. Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. 224 с.

Свалова М. Міфологічні маркери художнього світу Сергія Осоки. Науковий вісник МДУ імені В. О. Сухомлинського. Серія : Філологічні науки (літературознавство). 2015. № 1 (15). С. 166–171.

Трофименко Т. Лицар Прекрасної Баби. Окололітературне : усе, що ви хотіли знати про сучасну українську літературу. Харків : Віват, 2019. С. 156–163.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-10